Els fets

El 21 d’abril de l’any 1991, sota l’aixopluc de l’Ajuntament de Reus a través del IMAC, i del Centre de Lectura amb el seu suport administratiu i la cessiu dels espais (les golfes) per assajar, es crea l'Associació Camerata XXI, formada pels pròpis músics i alumnes, i es fa realitat la constitució una entitat i una orquestra capaç de cuidar i potenciar als músics i el talent del territori, assumint el compromís de fer realitat un projecte musical sòlid. Cada dissabte al matí de 10.00 a 13.00 h, un grup de joves músics i professors, va començar una labor per tal que els estudiants de música poguessin integrar-se en el context d'una orquestra. A més de voler fer bona música, defensaven tenir un projecte pedagògic clar i sòlid. La coherència en un projecte transparent, amb uns objectius a aconseguir, amb una sòlida dinàmica de fets, i l'entusiasme i el sacrifici que requereixen aquestes accions, els va portat a ser un punt de referència en el món musical català, sobretot, en el camp de la formació i a les terres de Tarragona. Es diu que, actualment, Camerata XXI és considerada una de les institucions més interessants de les seves característiques arreu de Catalunya.

Si el fet de poder fer música en el context d'una orquestra requereix una formació prèvia, Camerata XXI va anar articulant la seva activitat, i a l'entorn de l'orquestra es van programa colònies musicals i estades de treball, aquestes programacions docents van anar arrelant al territori i sempre a disposició d'alumnes, de pares, d'escoles i de conservatoris. També s'hi han d'afegir els cicles de música de cambra fets a Reus, i els curs de música de cambra, com a accions complementàries. A hores d'ara, són més de dos mil nois i noies els que han passat per les activitats de la formació, a part de més de quinze mil alumnes que han assitit als programes educatius. No cal oblidar que tot això passa a les comarques de Tarragona i que, a hores d'ara, molts d'aquests joves músics continuen la seva formació en orquestres d'alt nivell, estades a l'estranger i comencen a moure's en l'àmbit professional. Aquest són els resultats més evidents.

Com qualsevol projecte, els objectius principals han anat assolint-se en petites fases. Des de l'any 1991 fins al 1997, l'orquestra fa un treball pedagògic, de base, entendre que és i com funciona una orquestra és el primer pas que cal fer, seguit de moltes hores d'assajos intensos i d'exitosos concerts. Al mateix temps, i amb una visió clara, es realitzen l'any 1992 les primeres colònies musicals, base educativa d'on haurà de beure l'orquestra del futur. Conscients del treball realitzat, de les mancances, i del nivell a assolir, l'any 1997 és reconstrueix l'orquestra donant cabuda als joves talents que venien de les escoles i de les colònies musicals i al mateix temps es crea l'orquestra infantil amb músics més joves i que seràn la cantera musical de l'associació Camerata XXI.

L'any 2002 i 2003 són les dates més importants per a l'orquestra. Encoratgats per l'èxit dels projectes i del treball realitzat, L'associació Camerata XXI decideix transformar-se en Camerata XXI Fundació Privada. Aixó permet donar una volada diferent al projecte iniciat 10 any enrera. El projecte Camerata XXI no s'ha privat mai de renovar objectius i d'ampliar els seus horitzons, sempre cuidant d'obtenir bons resultats. Així l'any 2003, l'Orquestra CAMERATA XXI, es tranforma en una formació professional, que ja s'està fent-se un nom important entre les orquestres del país. Directors d'orquestra com Tobias Gossmann, Miguel Romea, Xavier Puig, Jordi Mora, Rinat Ibragimov; intèrprets com Evgeny Grach, Roel Dieltiens, Mark Friedhoff, Josep Ma. Roger i molts altres, han deixat la seva petja en l'evolució de l'orquestra i els seus components.

Els anys 2009 i 2013 l'orquestra es contractada per realitzar dues gires pel Japó amb un gran èxit de crítica i públic, d'aquesta manera han obtingut el reconeixement d'institucions públiques i privades, on cal citar com a exemple, els ajuntaments de Tarragona, Reus i el Vendrell, la Diputació de Tarragona i la Fundació Caixa Tarragona, signant convenis de col·laboració i incloent-los en les pròpies programacions musicals: temporades dels teatres Bartrina i Metropol, i al Festival Internacional de Música "Pau Casals". Tot plegat, els ha permès tenir una estructura estable i professional, i un calendari continuat.

Des de l'any 2019 l'orquestra rep el suport de l'ajuntament de Reus i ha passat a denominar-se Orquestra Camerata XXI Ciutat de Reus.