Les arrels i les persones. 30 anys d'experiències
Ja fa uns quants anys que Camerata XXI treballa per a la formació musical i orquestral dels joves, a les comarques de Tarragona. El 21 d’abril de l’any 1991, sota l’aixopluc de l’Ajuntament de Reus a través del IMAC, i de la Diputació de Tarragona es fa realitat la constitució d’ una orquestra capaç de cuidar i potenciar als músics i el talent del territori , assumint el compromís de fer realitat un projecte musical sòlid. Un grup de joves músics i professors, va començar una labor per tal que els estudiants de música poguessin integrar-se en el context d'una orquestra. A més de voler fer bona música, defensaven tenir un projecte pedagògic clar i sòlid, i això és el que els ha fet avançar. La coherència en un projecte transparent, amb uns objectius a aconseguir, amb una sòlida dinàmica de fets, i l'entusiasme i el sacrifici que requereixen aquestes accions, els ha portat a ser un punt de referència en el món musical català, sobretot, en el camp de la formació i a les terres de Tarragona. Es diu que, actualment, Camerata XXI és considerada una de les institucions més interessants de les seves característiques arreu de Catalunya.
Si el fet de poder fer música en el context d'una orquestra requereix una formació prèvia, Camerata XXI ha anat articulant la seva activitat a l'entorn de colònies musicals i d'estades de treball, programacions docents que han anat guanyant la disposició d'alumnes, de pares, d'escoles i de conservatoris. També s'hi han d'afegir els cicles de música de cambra fets a Reus, i els curs de música de cambra, com a accions complementàries. A hores d'ara, són més de dos mil nois i noies els que han passat per les activitats de la formació, a part de més de quinze mil alumnes que han assitit als programes educatius. No cal oblidar que tot això passa a les comarques de Tarragona i que, a hores d'ara, molts d'aquests joves músics continuen la seva formació en orquestres d'alt nivell, estades a l'estranger i comencen a moure's en l'àmbit professional. Aquest són els resultats més evidents.
La tossuderia dels qui han anat portant el projecte Camerata XXI no els ha de privar de renovar objectius i de tenir bons resultats, així com d'ampliar els seus horitzons, com ha ocorregut amb la transformació, l'any 2003, de l'Orquestra CAMERATA XXI, amb una formació plenament professional, que ja s'està fent un nom important entre les orquestres del país. Directors d'orquestra com Tobias Gossmann, Miguel Romea, Xavier Puig, Jordi Mora, Rinat Ibragimov; intèrprets com Evgeny Grach, Roel Dieltiens, Mark Friedhoff, Josep Ma. Roger i molts altres, han deixat la seva petja en l'evolució de l'orquestra i els seus components. D'aquesta manera han tingut el reconeixement d'institucions públiques i privades, on cal citar com a exemple, els ajuntaments de Tarragona, Reus i el Vendrell, la Diputació de Tarragona i la Fundació Caixa Tarragona, signant convenis de col·laboració i incloent-los en les pròpies programacions musicals: temporades dels teatres Bartrina i Metropol, i al Festival Internacional de Música "Pau Casals". Tot plegat, els ha permès tenir una estructura estable i professional, i un calendari continuat.
La seva és una contribució inestimable al món musical del país, que malgrat les mancances de polítiques, d'estructures i de mitjans, fan que poc a poc es camini cap a una normalització. Mancances que també senten en la seva pròpia formació, però que no els priva a l'hora de continuar sent un prestigiós referent.